17-21 Setembre 2003
Arreu: Tots els llocs o en nombrosos indrets.
Tercera edició de l'ARREUS, festival musical que vol apropar tot allò que ens resulta diferent o més llunyà. Conèixer i descobrir altres músiques i cultures, en un context no tan sols musical i lúdic sinó també de contacte humà, solidari, de cooperació entre els pobles i les persones, d'exaltació i admiració per la diferència amb un tracte d’igualtat, globalitzant només emocions i sentiments.
Cada vegada és més gran l'interès per conèixer les cultures i costums dels diferents pobles d'arreu del món. Les notícies que ens arriben d'altres cultures i de les diferents circumstàncies que envolten altres éssers humans mantenen el nostre esperit atent a la diversitat. Estem en un món on la gent, cada cop més, es mou d’un lloc a l'altre per motius diferents, provocant la barreja de persones, d'ètnies, cultures i països diversos. Aquest interès també es veu reflectit en el coneixement de les cultures dels diferents pobles i, en particular, en la música que aquests fan.
WORLD MUSIC (músiques del món) és un terme anglès creat per diferenciar tot el que no era cantat en anglès i que s'escapava de l'univers del pop anglosaxó. Vist des de la nostra òptica, aquesta classificació podria englobar a tot tipus de músiques, però sempre hem de tenir en compte la procedència concreta, l'arrel que delati el seu origen, ja sigui música tradicional o contemporània, fusionada amb altres estils o no, ja sigui tocada amb instrumentació antiga o actual, ja sigui "pura" o mes mestissa.
ENTRADA GRATUÏTA A TOTS ELS CONCERTS
Organitza:
AMCA
Associació per a la Música Creativa i Actual
Ample, 70 Baixos
43202 REUS
Tel. 977 318 103
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
En conveni amb:
IMAC
Institut Municipal d’Acció Cultural
Col·laboren:
MUSULUNGO. Camí de l’Aleixar, 87. REUS
SUAU. Passeig Mata, 18. REUS
CAFÈS BRASILIA
Recomanen:
PUNT 6 CAMP 99.8 FM
UAN·TU·TRÍ
Programació
17 setembre • dimecres • 22:30 h • MUSULUNGO
VAI VARINA
Músiques de la Lusitània
Tot que Portugal es projecta gràcies al fado, hi ha altres músiques autòctones que formen part del seu divers i ric patrimoni cultural. Vai Varina ens apropa a les entranyes del país veí, prop de les ciutats portuàries on plora l’ànima portuguesa. La fresca sonoritat aconseguida, no és res més que la conseqüència directa de haver treballat amb instruments tradicionals i un repertori original i seductor, arranjat sota els fonaments de l’harmonia moderna. Dulce Pontes, Amalia Rodriguez, Cristina Branco, Cesaria Evora… són algunes de les versionades.
Miriam González
veu, percussió
Pere Salas
guitarres, mandola, veu
Guillermo Alcañiz
guitarres, mandolina
Albert Mallorca
bateria, percussió
18 setembre • dijous • 22:30 h • SUAU
LAS LAVANDERAS
Vox mundi
Grup vocal que es forma com a resultat dels ‘Talleres de Voz’ que la cantant Kati Dadá (Desakato Dadá) imparteix a l’Asociación Cultural La Lavandería de Vallekas (Madrid). Aquests tallers segueixen la línia de l’escola Vox Mundi (veus del món), que busca promoure la universalitat del llenguatge de la música a través de cançons de tot el món. El repertori inclou temes d’Europa, Àfrica, Amazonia i illes del Carib i del Pacífic, cantades a capella o acompanyades de guitarra i percussió.
Encarni Irusta
Eva de Diego
Kati Dadá
Alicia López
Susana García
Antonio Núñez
19 setembre • divendres • 22:30 h • LA PALMA
TUGORES
Música mediterrània
La música de la banda enllaça la tradició dels temes clàssics per a pel·lícules, com motivació d’una idea o d’un personatge, amb els càlids però contundents ritmes de samba, rumba o sirtaki, deixant sempre moments per a la improvisació. S’estableix així un diàleg entre diferents instruments, representant cadascú d’ells un personatge, una idea o una visió, enriquint amb tota classe de matisos la melodia principal i transmetent una forta càrrega emocional. Tenen editats dos treballs: ‘Anche lui è qui’ (00) i ‘El seu orient’ (02).
Jaume Tugores, guitarra
Quim Badia, viola
Ferran Badal, flauta
Adrià Faura, baix
Pep Mula, bateria
19 setembre • divendres • 22:30 h • LA PALMA
KILEMA
Música malagasy
Randrianantoandro Clément ‘Kilema’ va néixer a Toliary (Madagascar). Es va donar a conèixer tocant a la banda Justin Vali Trio, que Peter Gabriel inclouria en les gires Real World i Womad durant quatre anys. Més tard, residint ja a Europa, decideix tornar a les seves arrels musicals originals del Gran Sud de Madagascar, terra rica en tradicions i plena de rituals ancestrals. Kilema reivindica aquesta herència cultural fusionant-la amb altres sons més actuals. Utilitza alguns instruments autòctons, com el kabosy (guitarra rudimentària), el marovany (caixa de fusta amb 28 cordes) i el katsá (petita percussió). La seva música és un cúmul d’experiències que li permet presentar un so peculiar i molt atractiu. Ha editat ‘Ka Malisa’ (99) i a punt de sortir ‘Lavi-Tany’.
Kilema
veu, kabosy, marovany
Nesta
melòdica, katsá, veu
Pedro Delgado
baix
Miguel Navarro
Percussió
20 setembre • dissabte • 22:30 h • LA PALMA
ABDELJALIL KODSSI
Gnawa world fusion
Aquest músic, barber, actor, observador, analista, manetes i mèdium va néixer a Marrakech. La seva llarga experiència l’ha convertit en tota una referència que dóna sentit a totes les fusions, ètniques i ètiques, de la música contemporània. Amb el seu grup Muluk el Hwa és descobert per Juan Goytisolo i entra en contacte amb Miguel Ríos i Al Tall, editant conjuntament el disc ‘Xarq Al-Andalus’ (86), que els introdueix a Europa i coneixen a gent com Hassan Hakmoun, Don Sherry, Peter Gabriel, Adam Ordorf… També graven el primer disc propi, ‘Gemah El Frek’. .
L’any 1990 Kodssi juntament amb Azziz i Sherif forma Nass Marrakech, editant ‘Tamizé’ (00), amb Jordi Rallo i Javier Mas, i ‘Bounderbala’ (01) en el que col·laboren Omar Sosa i Jorge Pardo. En el 2002 publica el primer disc en solitari, ’Mimoun’, treball produït per Omar Sosa
Abdeljalil Kodssi, veu, bendír
Childo Thomas, baix
Caspar Saint Charles, bateria
Sherif M’Hamed Ennaji, mandolina
20 setembre • dissabte • 22:30 h • LA PALMA
ORKESTINA
Música de l’Est d’Europa
L'esquema de la banda parteix del virtuosisme zíngar i jueu de l'Est d'Europa, sobretot de Romania i Bulgària. Viatja més enllà de la simple conservació de la tradició, barrejant temes originals i melodies populars però utilitzant també les influències del passat musical dels seus components: jazz, folk, clàssica, pop i improvisació. Música que provoca profundes emocions en el cós i en l'ànima, arrelada en tradicions a la vegada festives i sacres, on la banda es mou delicada i subtilment amb una explosió d’alegria i velocitat vertiginosa, envaint els temes d'improvisacions desenfrenades i juganeres.
Ivan Dimitrov,
gadulka (violí búlgar de 13 cordes)
Colum Petit, violí
Manolo López, contrabaix
Eugeni Gil, acordió
Litcho Hadjikyan, clarinet
Rob Citrón, bateria
21 setembre • diumenge • 20:30 h • LA PALMA
L'HAM DE FOC
Nou folk contemporani
Els aires mediterranis es barregen amb la música oriental i antiga, instruments de totes les cultures es fusionen amb la màgica veu de Mara; fent servir els recursos més característics: els omnipresents bordons (didjeridú, trompa marina, tampura, sanfona, gaites...) sobre els quals descansen les melodies; els ritmes trencats, no importa d’on procedeixin (Balcans, Orient Mitjà, Mar Negre...) que obliguen a la dansa; ornamentacions i melismes que dibuixen i coloregen melodies d'inspiració cruament modal.
El seu directe es caracteritza per la seva riquesa tímbrica (més de 30 instruments acústics de l’àrea mediterrània principalment) amb atmosferes intenses i màgiques. Han actuat en els principals festivals europeus i tenen dos treballs editats: ‘U’ (99) i ‘Cançó de dona i home’ (02).
Efrén López
ud, viola de roda, dulcimer, buzuki, saz, lauto, qanun, tambur, tzura
Mara Aranda
veu, percussió, trompa marina, tampura, didgeridoo
Diego López
bendir, darbuka, riq, tabla, redoblant, pandero, tabal
Abdel Asis Samsaqui
qanun, ud, violí
Paco Bernal
càntir, pandero, cajón, darbuka
Míriam Encinas
flautes de bec, percussió, veu
Constantino López
guitarra, bouzuki, mandola, ud
Eduard Navarro
dolçaina, gralla, tarota, xirimia, cromorn, baguet, gaita gallega, gaita búlgara, mandolina, flautes